Ukratko iz romana „Batonov ustanak“

Roman zaranja u historijske dubine od prije 2016 godina, kada su unutrašnjost i Zapadni Balkan naseljavala mnogobrojna Ilirska plemena.

U okvirima današnje države BiH tj. u Centralnoj Bosni naseljavalo je jedno od najjačih plemena Desitijati. Rimljani su Ilirik podijelili na teritorijalne autonomije u okviru rimske provincije, stvarnu vojnu i civilnu vlast  u provinciji obavljao je  namjesnik (carski legat).

Nakon silnih nameta, poreza, naturalnih a kasnije novčanih, odvođenjem mladića u Rimske legije, pleme iz Centralne Bosne  Desitijati na čelu s Batom  dižu ustanak protiv najmoćnije imperije svijeta Rima.

Upravo tad , Rimske legije su krenule i  prešle Dunav s namjerom da pokore Markomansko carstvo. Iznenada  dobijaju obavjest o Batonovom ustanku. Jedan od najvećih Rimskih vojskovođa Tiberije, svoje legije žurno okreće kako bi zaštitili Rim. Oko 120.000 rimskih legionara plus pomoćno osoblje kreće prema rijeci Basini (današnja rijeka Bosna, i korijen riječi prema kojima je Bosna dobila ime).

Batonov-Ustanak

Dolazi do žestokih okršaja, Batonovih ustanika sa Tiberijevim legionarima, kroz bitke koje su se odvijale pune tri godine. Da nije bilo izdaje, Batona Breučkog vojskovođe plemena Breuka, gladi i bolesti,  rat  se mogao i drugačije završiti. Boreći se fajterski, viteški i muški Tiberije poštujući svog protivnika Batonu Desitijatskom je poštedio život i to prvi puta u historiji.

Dobro izučeni matrijalni dokazi, rekonstruisani su u prvom historijskom romanu „Batonov ustanak“  Živopisna mjesta po Bosni, običaji, način života, opisi, daju istančanu nit živopisnih dešavanja po rekonstruisanim dešavanjima i epskim bitkama vođenim za slobodu.

Sve je to satkano i perom dočarano u historijskom romanu iz daleke prošlosti naših pradjedova koje je ovjekovječio književnik Salih Strašević.

Recezenti na romanu:

  • Prof.dr. Salmedin Mesihović,
  • Prof.dr. Sead Selimović,
  • Prof. dr. Nezir Halilović ,

Format: A5, tvrdi povez, 312 str.

Cijena romana je 30 KM i može se nabaviti ovdje.