Prokletstvo bosanske kraljice Katarine

Autor Salih Strašević

Djelo “Prokletstvo bosanske kraljice Katarine” odvija se u periodu srednjeg vijeka na teritoriji srednjevjekovne Bosne.

U vrleti Bosanskih planina u ljubavnoj idili žive Tomaš i njegova vjerna ljuba Vojača sa sinom. Tomaš ne znajući da su on i brat poslednji potomci muške loze Kotromanića i nezakonita djeca kralja Ostoje, odrasta s poglavarom Bosanske crkve djedom Milojem misleći da mu je on biološki otac. Radnja romana upravo kreće dolaskom bosanskog djeda, brata Radaka koga nije poznavao, sa grupom bosanskih vitezova.

Tomaša, Vojaču i njihovog sina Stjepana odvode na stanak bosanskog rustega, gdje u nizu tajni kao poslednjeg u rodu Kotromanića izabiraju kralja Tomaša.

Radnja romana upravo kreće dolaskom bosanskog djeda, brata Radaka koga nije poznavao, sa grupom bosanskih vitezova. 

Tomaš je izabran iako je bio mlađi jer je njegov brat šurovao sa Osmanlijama. Nakon što je krunisan Tomaša i njegovu porodicu prate problemi sa vođenjem države. Sve se usložnjava nakon što najbolji bosanski vitez i djed Miloje odu sa hižom u bosanske planine kako bi sačuvali “Tajnu knjigu” daleko od očiju dušmana. Pod pritiskom pape i katoličkih država kako bi priznali bosanskom kralju krunu, Tomaš mora ostaviti svoju dragu Vojaču i oženiti ženu plemenitog roda i primiti katoličanstvo.

Cecelija ili don Elvira kako je promjenila ime, radila je na kraljevom dvoru na Bobovcu a bila je ljubavnica i špijun gospodara Huma Stjepana Vukčića Kosače. Predlaže njegovu kćerku Katarinu za novu bosansku kraljicu. Vojača izdata napušta dvore u Sutiskoj i trudna se vraća u Ramu, u kolibu gdje je nekada sretno živjela s Tomašem.

Radak je pridobio dijete iz prvog braka sa Vojačom Stjepana počeo kovati planove kako bi ga doveo na prijestolje. Srbija ostaje ostaje bez nasljednika. Tomaš ženi sina kćerkom Lazara Brankovića nastojeći zagospodariti Srbijom. Baš u to vrijeme radoznalog i mladog sultana Mehmeda prepoznaju i zarobljavaju na dvorima u Jajcu.

Nakon što se strina Tomaša Magdalena požalila kako je uznemirava hrvatska obitelj Kurjakovići, Tomaš pošalje sina Stjepana i brata Radaka da ih kazne. 

Tomaš se pobratimi sa Mehmedom. Osmanlijama nepobjedivu tvrđavu Smederevo predaju brat i sin kralja Tomaša. Papa i Ugarski kralj vrše pritisak na Tomaša da uništi krivovjerstvo u Bosni. U silnim problemima u kojim se našao kralj Tomaš, Radak i njegov sin Stjepan odlaze kod Ugarskog kralja. Kad je kralj Ugarske čuo da je Tomaš imao u rukama mladog sultana Mehmeda porazbijao je dvore u Budimu.

Obećao je Stjepanu da će ga priznati za kralja ako pogube njegovog oca. Izdajom duboko u bosanskim planinama golobradi mladić koji je djecu obučavao apokritima osveti se za neuzvraćenu Jerininu ljubav koja je svoje srce dala vitezu Ahmatu. Ubrzo kršćani i dominikanci popale selo i “Tajnu knjigu” proslijede papi.

Ona šalje tajno pismo sultanu Mehmedu pobratimu Tomaša,koji ubrzo dolazis vojskom u Bosnu, zauzima njene gradove i pogubi Radaka i Stjepana. 

Nakon što se strina Tomaša, Magdalena požalila kako je uznemirava hrvatska obitelj Kurjakovići, Tomaš pošalje sina Stjepana i brata Radaka da ih kazne. Međutim dobija odgovor da se isti provode s žena i vinom i da svakodnevno gube vojsku. Tomaš odlazi iznenada i nagovori se sinu i bratu. Iste noći biva zadavljen. A po povratku kući Stjepan se u Jajcu proglašava kraljem.

Katarina je naslutila, a i potvrđeno joj je od strane bezbjednjaka da je Tomaš ubijen. Ona šalje tajno pismo Mehmedu pobratimu Tomaša koji ubrzo dolazi s vojskom u Bosnu, zauzima njene gradove i pogubi Radaka i Stjepana. Katarina u međuvremenu šalje djecu svom polubratu u Carigrad, koga je njen otac poslao sultanu kao zalog za dogovor.

Katarina poslije priča izbjeglog naroda ispred Osmanlija bježi na Kozograda a zatim u Dubrovnik. Znala je da je Bosna izdata od pape i Ugarskog kralja koji su se htjeli riješiti krive vjere, hereze u Bosni. Papa i Ugari nisu ništa preduzeli nakon pohoda Osmanlija iako su obećali mladom kralju Stjepanu da će mu pomoći na bojnom polju.

Znala je da je Bosna izdata od pape i Ugarskog kralja koji su se htjeli riješiti krive vjere, hereze u Bosni.

Kako bi spasila zemlju i djecu Katarina se odlučuje na poslednji korak, odlazak u Rim kod pape. Pokušavajući papu nagovoriti da oslobode njenu zemlju, Katarina je pokušavala ostvariti kontakt sa djecom. Kada je vidjela da je sve uzalud, i da je njena kćerka umrla na putu za Carigrad, Katarina gubi svaku nadu i njen se život polako gasi.

Papa i njegovi saradnici pokušavaju da od Katarine dobiju testament da su zakonski nasljednici Bosanskog kraljevstva. Donoseći otrovanu ribu, dominikanac Don Francisco otruje kraljicu Katarinu i domogne se potpisanog testamenta. Sretni dominikanac nije ni slutio da je prevaren.

Promocija knjige "Prokletstvo bosanske kraljice Katarine"

U petak 30.08.2019. godine u 18 sati u prostorijama Narodne i Univerzitetske biblioteke “Derviš Sušić” u Tuzli održana je promocija knjige koja nam govori o životu kraljice Katarine Kosače. Knjiga se zove “Prokletstvo bosanske kraljice Katarine” i može se naručiti kod autora na kontakt sekciji.

Naime, ovo djelo govori nam kako je živjela bosanska kraljica Katarina Kosača. U krugu porodice, iskrenih prijatelja i ljubitelja knjige sala Narodne i Univerzitetske biblioteke bila je ispunjena do posljednjeg mjesta.

Na kraju promocije ove knjige, autor se biranim riječima obratio prisutnom auditoriumu.

Od srca hvala svima koji ste me podržali a među prisutnim moram istaći:

  • Domaćina promocije Mirnu Trifković, direktoricu JU Narodna i Univerzitetska biblioteka “Derviš Sušić”,
  • Moderatora Eldina Mehmedovića,
  • Izdavača moje knjige Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog nasljeđa, direktora Kemala Nurkića,
  • Promotore, Muhameda Karića i Seada Selimovića,
  • Čovjeka srca velikog kao Bosna, direktora i vlasnika firme “Cinkarna Ibra”, Bosankić Ibrahima,
  • Kantonalnom zastupniku i predsjedniku GO Nedžadu Hamziću, i općinskim zastupnicima Sabihi i Omeru Delaliću,
  • Udruženje građana Patrioti Pasci – Petrovice,
  • Glumicu Ivanu Milosavljević (uloga – kraljica Katarina),
  • Kolege s posla, iskrene prijatelje i ljubitelje knjige.
  • Na kraju se želim zahvaliti Porodici na iskrenoj podršci svih ovih godina.